vineri, 3 aprilie 2009

DROB DE MIEL


Daca sarbatoarea Craciunului la romani e sinonima cu "porcariile",
de Sarbatoarea Pastelui "papa bun" se face din carnea de miel.
Ciorba, friptura, stufat, drob, alea, alea...vorba unei prietene.
Sunt topit dupa drob si va spun cu mana pe corason ca iese la fel de gustos
si din organe de porc, dar cel din organe de miel, e... e... e de la mama lui.
Si mama lui e Gabitza mea, pupai-as mainile, ca ea-l facu'.
Si dupa un post drastic, gustul perfect pe care il are, vine sa rasplateasca
rabdarea si stoicismul celor ce au respectat canoanele timp de sapte saptamani.
Se prepara relativ usor, dar se serveste cu "duhul blandetii",
fiind , dupa parerea mea, o delicatesa pe farfurii si se mai termina si repede,
ca de, e mic, ca e drob de miel, nu de elefant.

INGREDIENTE PENTRU O TAVA
- 1 drob de miel complet, plamani, inima, ficat, rinichi si splina, cam la 1,2 kg
- prapurele
- 3-4 legaturi de ceapa verde,
- 2 cepe uscate, mari
- 2 legaturi de marar proaspat, strange-l cu unghia la tulpina si miroase-l, asa-l alegi
-2 legaturi de patrunjel proaspat, gatuie-i si astuia tulpina ca la marar
- 11 oua, 6 crude si 5 fierte tari.
- ulei pentru calit,
- sare
- piper
- si rabdare, adica: nu ciuguli din ingrediente, ca altfel nu mai ai ce pune-n tava.

PREPARAREA
Organele (nu de politie) se curata cat mai exact si se spala in apa rece.
Traheea plamanilor, (conducta aia alba de seamana cu o rama) se elimina,
iar o atentie speciala trebuie acordata rinichilor.
Se dezvelesc din stratul de grasime care ii protejeaza,
se taie in jumatati, longitudinal,
se curata partea alba de la mijloc si se indeparteaza pielitele,
sa ramana perfect curati, de culoarea si consistenta ficatului.
Spala-i bine si daca mai au ceva "parfum" de stana,
lasa-i 10 minute in apa rece cu putin otzet.
Prapurele se inmoaie in apa caldutza,
se spala si-l lasi in apa cat timp te ocupi de celelalte.

Apoi faci pe macelaru' si taie toate organele in bucati medii.
Curata inima de eventualele cheaguri de sange si pune totul la fiert.

Dupa ce prima apa da in clocot, nu te chinui s-o spumui, ca se arunca.
Se spala organele din nou, apoi se fierb, in apa proaspata,
pana ce inima, organul cel mai tare, s-a fiert complet.

Se lasa la racit, apoi se toaca la masina prin sita mare.

Se alege un castron ceva mai mare,
pentru ca mai vin si "altele" si o sa fie inghesuiala.

Se spala "balariile" si se toaca marunt, ca pentru ratze.

Ceapa se toaca si ea marunt, da' n-o da la ratze, ca te-njura.

Fa-i loc intr-o tingire si caleste-o in ulei, pan' se-ngalbeneste.

Adauga in castron ceapa calita si verziturile.

Amesteca-le, potriveste de sare si piper
IA MANA, NU GUSTA ASA MULT, CA PLANGE TAVA!!!
Stiu ca-i greu sa te-abtii, dar straduieste-te.

Sparge 6 oua, admira-le ca doar acu' mai le vezi intregi...

...si bate-le, de sa faca spume la gura.

Toarna si ouale in castron,
ti-am spus c-o sa fie inghesuiala
si amesteca bine.
AM ZIS AMESTECA, NU MESTECA!
NU TE POTOLESTI CU CIUGULITU"?

Pregateste-ti o tava de cozonac.
N-o unge cu nimic, ca lasa prapurele grasime.
Scurge prapurele bine de tot, intinde-l, usurel ca se rupe-n figuri
si aseaza-l deasupra tavii. Indeasa-l pe la margini
si pune peste el o parte din compozitie (daca mai ai)
si fa un pat cam de 2 cm, peste care asezi ca la armata, 5 oua fierte tari.
Primul si ultimul e musai sa nu atinga capetele tavii, altfel ies din felie.

Apoi ingroapa ouale cu restul de compozitie si da-i o forma usor bombata.

Inveleste drobul cu prapulele de pe margini
si ca sa nu ti se stringa, cum am patit noi,
infige niste scobitori in marginile prapurelui, sa-l tina locului.

Se coace in cuptorul incins la 180 grade Celsius,
pentru 35-40 de minute, pana se rumeneste frumusel.
Ce bine arata, mancal-ar tata.

Si io care va zic voua sa rabdati si sa nu "furati" din compozitie.
Pai ce te poti abtine? Iote-l-ai cum arata!

Si mai gasi o surpriza, da' nu numai de la Gabitza mea, ci si de la macelar,
ca-mi puse-n straitza organe de la doi miei, asa ca...
iubita mea mai facu inca unu', da' ne-nvelit cu prapure.
Pentru cazul in care n-ai "covertura", unge tava cu putin unt,
altfel il papi direct din tava, ca nu-ti mai iese.

ASTA-I AL MEUUU, NUMAI AL MEUUU!!!
Degeaba s-a semnat "Cara" pe el, ca nu-i dau.

Cum ar zice niscai pretene de pe Culi,
Mmvaiii... ca mirobolant arata.
Da', da' sa vezi si ce gurt are... te lingi pe deshte, nu alta!
Hai ca merita!
Si Pastele fara drob e ca ... Pastele fara drob !

PASTE FERICIT
SI
POFTA BUNA!!!
p.s. - asta daca n-ai ciugulit in neshtire si esti satula deja.

30 de comentarii:

Bunny spunea...

Pe cand o carte de bucate....? Mi-ai facut mare pofta, si desi mi-am promis ca o sa fac un Paste dietetic (erezie!!! :P ), m-ai convins ca macar drobul trebuie sa il pastrez ca la mama lui (sau in cazul asta ca la Gabi... :) ). Excelent, felicitari, Z&G!!

Cristina spunea...

Gabriela, e delicios ca tot ce iasa din manutele tale.
Eu sunt inebunita dupa drobul de miel, si dupa ciorbitza.
Anul trecut, de Paste, eram in Estonia si cautam disperata organe . La o macelarie am gasit, iar vanzatorul si clientii de acolo erau socati ca vreau sa cumpar asa ceva. M-au intrebat:" ce faceti cu ele? le dati la pisica? nu o sa moara?''
Am ras cu lacrimi .
Ma intreb aici in Germania unde s-or gasi, oare nemtii fac asa ceva?

ISABELA spunea...

Gaaaaaby ce pofta mi-ai facut :P
Exact asa il fac si eu de ani buni, reteta mi-a spus-o tata, un mare iubitor de carne de miel :D
Abia astept sa incep pregatirile de Paste.

Va doresc si eu un Paste Fericit, plin de lumna si liniste!

Gabriela Cara spunea...

Multumesc Corina!
Deocamdata, un vis, mai tarziu, cine stie?
Ne place sa pastram traditiile din toate punctele de vedere.
Iti dorim un sfarsit de saptamana perfect!

Gabriela Cara spunea...

Draga mea Cristina, iti multumesc si totodata imi pare rau ca nu poti gasi oriunde in lume cele necesare prepararii acestor bucate traditionale romanesti, si nu te poti bucura de gustul unic de acasa.
Si apropo de ce se intreaba unii... si noi ne intrebam cum pot hali altii mai stiu eu ce lighioane.
Numai bine

Gabriela Cara spunea...

Ei, ma bucur ca folosim aceeasi reteta de drob. Si noua ne place asa cu muulta verdeata si ceapa care indulceste compozitia. Asa facea bunica mea si eu duc mai departe.
Pupici si multumim! Ne mai auzim.

Anonim spunea...

Gabito, la ingrediente cand spui un drob intreg la ce te referi?
Eu nu caleam ceapa,cred ca e mai bun asa ca anul asta o sa-l prepar drobul dupa reteta ta.

Gabriela Cara spunea...

Pai, fata mea, cand cumperi un miel intreg, are organele in el, si le spunem DROB. La asta m-am referit. Toate organele, inima, plamani, splina, ficat, prapure si rinichi dintr-un miel. Cat despre ceapa, asa sa faci, ca e mai gustoasa ceapa calita. Succes maxim.

Anonim spunea...

Multumesc de lamurire la nelamurirea mea.O sa fie o minunatie, abia astept.pa

Daniela spunea...

Fur o feliuta virtual, ca prea bine arata. Oricum in pozele tale e ca la mama acasa, dar aici, nu pot sa fac ca n-am "organe de politie", hi, hi... Toata ziua am ris cind am citit despre organe... deh, mintea mea o luase razna.

Bucataria-Paradis spunea...

Gabi draga,dar la tine venisera Pastele deja:)..hai ca glumesc,dar drobul acesta arata de milioane,daca gasesc si eu cele necesare o sa-l prestez saptamina viitoare,daca nu,atunci nu-mi ramane decit sa-l fac din ficatel de pui.Te pup si un weekend frumos!

Gabriela Cara spunea...

Eram aici datoare cu un raspuns.
Draga mea Paradis, este bun si din ficat, inimi,pipote de pui, dar din organe de miel este altceva. Poate totusi reusesti sa-ti procuri cele necesare. Succes!
Eu te pup si iti doresc ca sarbatoarea Pastelui sa-ti fie linistita alaturi de cei dragi tie!

Julia spunea...

Gabriela, multumesc de reteta. Drobul este in cuptor. Fara prapur, ca asa ceva nu se gaseste in Houston. :( Si doar rinichi si ficati ca altceva nu am gasit. Dar miroase bine si cred ca o sa fie bun. Iti spun intr-o jumatate de ora.

Gabriela Cara spunea...

Cu multa placere, draga Iulia! Fara prapure, nu este o mare pierdere, mie imi place chiar mai mult fara, ca nu iese gras, avand in vedere ca prapurele contine seu.
Pentru plamani imi pare rau, ca acestia il fac mai pufos. Asta e, bine ca ai gasit si atat, nu are cum sa nu iasa bun, sunt sigura de asta.
Astept sa-mi zici si tu cum iti place. Pupici!

Julia spunea...

Gabriela, a iesit gustos. Am folosit rinichi de miel, ficat si un rinichi de vitel. Am tapetat cu unt si pesmet si am pus niste ou batut deasupra. E putin cam uscat, dar foarte gustos. L-am mincat cu gogsari murati si putin usturoi.
Paste fericit!

Gabriela Cara spunea...

Lasa-maaa... ce pofta mi-ai facut cu gogosarii!
Ma bucur ca ti-a placut, las' ca data viitoare o sa-l faci cu toate ingredientele.
Paste fericit si voua! Pupici!

CRYSTI spunea...

sarut mana, sunt cristi din craiova, anul acesta vreau sa fac singur drob ( nu o sa las pe mama sau sotia mea), am cautat retete dar a ta e cea mai tare, e descrisa super si pana si unul ca mine poate sa o realizeze, sper, te mai aspept si cu alte retete. Multumesc.

Gabriela Cara spunea...

Bravo Crysti, din toata inima! Sunt incantata sa aflu ca mai sunt barbati priceputi in bucatarie, putini la numar, dar adevarati. Si sotul meu se numara printre ei si ma ajuta mult atunci cand timpul ii permite.
Sunt sigura ca drobul iti v-a iesi minunat, iar mama si sotia ta vor fi pe deplin multumite.
Spor la treburi si poate, de ce nu, sa le faci o surpriza si cu un cozonacel.
Te mai astept.

RADIO SUFLETEL spunea...

Senzational..uite cum ,in lipsa sotiei si nevoit sa ii satisfac "cererile" pana ajunge ea acasa de la serviciu ... pe langa o reteta super faina am si ras copios..;)) .. poate ca "efuzionat" voi indrazni prea mult decat imi este permis insa .. cu respect si admiratie va propun realizarea unei emisiuni radiofonice :D .. daca veti avea curiozitatea si pornirea de a darui din ce are sufletul dv frumos si ascultatorilor ,ma veti putea contacta la id yahoo/mess : sufletel.radio@yahoo.com sau eugen_emeric@yahoo.com :)..Sarbatori fericite si La multi Ani !

Ruxandra spunea...

Multzumesc, este perfect, imi place cum scri, am ras si am bagat la cap retzeta, sunt in Italia si lucrez pt. un restaurant, (contabilitate) am sa le fac o surpriza, GRAZIE.

alexandra spunea...

apetisanta reteta.... problema mea este ca nu gasesc prapure de miel , pot sa pun de porc? merci

marieta spunea...

drobu arata super?

anka_viziri spunea...

suuuper prezentare...in mare asa-l gatesc si eu,dar fara prapor...si fara oua intregi..dar dupa prezentarea facuta am sa incerc acum si asa...cred ca daca ai avea o carte de bucate in stilul asta poate m-as lua si eu sa fac prajituri...sau alte chestii..felicitari!

MaryAD spunea...

Buna, Gabriela! Imi place cat de detaliat ai scris reteta si ma bucur mult ca am gasit blog-ul tau. Ai mai castigat un fan! Vad ca ai si reteta de Papanasi!:D. Eu sunt in Arizona si de-abia am reusit sa gasesc maruntaie de miel, fara inima:(, si voi incerca sa-l prepar pt prima data. De abia astept sa vad ce iese. Merci pt ajutor si retete! Numai bine! :)

Anonim spunea...

Super reteta,pe langa faptul ca a fost prezentata foarte frumos am si ras.Sa avem pofta.Paste fericit!

Anonim spunea...

Buna Gabriela,

excelent blog, se vede ca gatesti cu multa dragoste.
Am o intrebare referior la drob, ficatul de mielut, il ti la fiert pina se fierbe inima complet? Nu se destrama?

Te rog invata-ma cum sa fac mai bine, ca sa nu ma aleg cu fite de ficat prin oala.

merci
Liana

elaya spunea...

Hhmmm....abia astept sa il scot din cuptor,arata superrrr...si sper ca si gustul sa fie la fel!
Multumesc pentru ajutor!

Mihai spunea...

Bravo pentru aceste retete !!!
Ieri am testat drobul si ciorba de miel! Un singur cuvânt :
EXCELENT !!!

MULTUMIM

Clip2Cook spunea...

Eu astazi am prestat un drob de cerb, pt ca asa s-a nimerit, a sarit in fatza pustii.
Si cum mie nu-mi place sa fac risipa din ce imi da natura am purces la prepararea lui incepand cu cele de mai sus.
Am respectat reteta voastra pana la ultima litera insa imi mai lipsea un organ (nu de politie) ci de butoi. Asa ca eu i-am turnat in cap un pahar de vin alb ca era cam sarac cu duhul (adica sec, drobul nu vinul)... pe cel rosu il beau eu, deh celebram nu-i asa?
Cu prapurele eu purced altfel, asamblez drobul intr-o tava si pe urma il rastorn cu fundul in sus in alta tava, deci ce este pliat ajunge la fundul tavii (sper ca ati inteles), in felul asta arata foarte coafat la suprafata.
Acum l-am scos din pantecele cuptoriului, dar ca orice e cald si proaspat nu mi s-a feliat frumos, maine ai dau alte sanse.
Cum o fost la gust, asa cum spusei si dumneata, mirobilant si fantastic de gustos.
Multam de reteta, e la dosar (de bucatarie, nu de politie).
Hai sanatate!

lucianvarga spunea...

eu am un cuptor electric trebuie date drumu la ambele rezistente sus si jos sau doar partea inferioara